Quatre músics interpreten en directe les melodies creades per a l’espectacle, que puntuen cada gest i marquen el ritme de l’acció.

La música és protagonista i, a través d’ella, s’expliquen les històries relacionades amb aquesta fàbrica. La música de LURRAK s’interpreta mitjançant instruments musicals bascs, reconeguts internacionalment per la seva singularitat:

TXALAPARTA

Aquest instrument de percussió es tocava a una petita part del País Basc, i la seva utilització està lligada a l’elaboració de la sidra.

Després de picar la poma, es sopava i, al final, la gent dels voltants s’acostava a la festa quan escoltava l’instrument. També es tocava en una altra celebració: el casament, el mateix dia o dies abans.

On s’escoltava la txalaparta hi havia una festa, s’utilitzava per divertir a la gent i per fer música festiva i jocs d’improvisació rítmica. Se sentia en un radi de 5 km. i tothom qui vivia a la zona acudia a la festa.

TRIKITIXA

Acordió diatònic que es toca des de 1889. En ser molt fàcil de transportar a les ermites i també de tocar rítmicament, va esdevenir indispensable a les romeries.

ALBOKA

El nom original ve de l’àrab «al-buk». Es tocava antigament a l’Àfrica, Àsia i Europa, però actualment només s’utilitza al País Basc.

És un instrument aeròfon compost per una o dues banyes unides per un tub de fusta. El so és ininterromput perquè s’utilitza la respiració circular (tècnica que permet respirar sense deixar de tocar).

L’alboka era també habitual a les festes dels pobles i rivalitzava amb altres instruments com la trikitixa. Tots aquests instruments es barregen amb l’ukelele, la flauta, l’harmònica, la gaita o el pandero. El resultat és una música festiva que arriba a provocar l’ovació del públic