La companyia

Basat en l’experiència d’ell de gira amb CIRCUS KLEZMER, producció d’AIRE AIRE està desenvolupant aquest projecte i BILBAO i VITORIA-GASTEIZ ajuntaments estan involucrats en la co-producció de LURRAK.

Es crea la productora LURRAK ANTZERKIA SL i va néixer a LURRAK, l’espectacle, a un càsting d’artistes de circ a Bilbao i dels músics a Vitòria, febrer 2015.

En novembre de 2015 comença la primera residència de creació i, des d’aleshores, l’equip ha anat creixent i variant segons els compromisos d’ells els artistes o les necessitats de la producció.

Actualment, l’equip artístic de LURRAK està formada per:

Director: Adrián Schvarzstein

És difícil trobar un camp de l’activitat artística no interessaven per Adrian Schvarzstein.

Aquest català d’adopció, la combinació de diverses nacionalitats i formada per tota Europa, passa a través d’experiències de vida amb la cobdícia: ha treballat en publicitat i la televisió, ha estat assessor artístic en festivals, dissenyat el paisatge, ha actuat i cantat en empreses musicals òpera i barroc…

Amb tot, si hi ha un camp en el que destaca especialment, és del teatre de carrer i circ. Després de treballar als circs com el belga Ronaldo, comença a crear Greenman en solitari, el llit, Dans, espectacles de carrer i circ (Circus Klezmer, Kamtxatka…), que busquen esdevingui protagonista divertida al públic. Caos, sorpresa i un molt provocatiu innocència són algunes de les armes que ha triomfat en teatres i festivals de mig món, des d’Irlanda a Camerun.

Beatriz Insa

Dedicada professionalment al món del teatre i diplomada en Art Dramàtic en Màscara al Teatre Escola de València, ha ampliat els seus coneixements a l’Odin Teatret (Dinamarca), Centro di Ricerca Teatrale de Milano, Anu Salonem (Song of the goat -Polònia), Teatro Ecalante, Patrick Rabier, Julie Goell, Linda Wise i Enrique Pardo (Tècnica Roy Hart), Karmele Aranburu, Roberto Romei… entre d’altres.

Ha realitzat una vintena d’espectacles professionals entre els quals destaca -La Cabeza del Dragón, (Mascara Teatre); amb Ship of Fools- Els contes de Canterbury (G. Chaucer), La dona sola (Dario Fo), Medea Material (H.Müller), Vides Passades (Àngel Mirou), Mambo Blues (Bea Insa)… entre d’altres. Ha viatjat amb els seus espectacles a Espanya, França, Holanda, Alemanya, Polònia, Argentina, Mèxic, Itàlia, Grècia i Malta. Amb Hipòlit (o la mirada d’Hipòlit) -dirigida per Antonio Morcillo López- rep el Premi a la Millor Interpretació a CENIT 2012 (Atalaya, Sevilla). Actualment resideix a Bilbao, on ha treballat amb Ramón Barea i Pako Revueltas, entre d’altres. Col·labora amb Maite Agirre a l’Aula de Teatre de la Universitat de San Sebastián

Gaizka Chamizo

Pedagog i professor d’educació especial, comença a formar-se com a pallasso el 2009, a Donostia amb Emmanuelle Thome. Continua la seva formació teatral amb Enriqueta Vega i Ievgueni Storn, barrejant intensius amb Walter Velásquez i Marcelo Katz.

El 2011 es forma a l’escola de pallassos La Estupenda de Granada, amb la direcció d’Alexandre Coelho. El 2012 crea la companyia Pompón Antzerkia amb la qual continua treballant fins al dia d’avui com a pallasso, professor de teatre per a nens i contacontes, compaginant-ho amb el seu espectacle de carrer MUSIC BOXES, l’espectacle infantil SARDINA FRESKUE, i a la creació d’un nou espectacle de clown per a sala, sota la direcció de Maite Guevara.

Ortzi Acosta

Més de 1500 representacions amb el Cirque du Soleil a Las Vegas i Japó amb els espectacles de “Quidam” i “Love” fan de Ortzi Acosta un dels nostres referents més internacionals en el món del circ.

Al nostre país potser és més conegut per ser Campió d’Espanya en Anelles 1992, 1995, 1996 i 1998.

En l’actualitat representa el seu espectacle ILUSIÓN al costat del músic David Madinabeitia, dos personatges que viuen una experiència màgica que els ajudarà en les seves respectives vides, presents i futures

Jade Morin

Nascuda a Chicoutimi, Canadà, Jade Morin va dedicar part de la seva joventut a tocar el fagot en orquestres juvenils. Després va realitzar la seva formació de circ a l’Escola Nacional de Circ de Montréal.

Des de llavors recorre el món, sempre en recerca de noves aventures circenses: del teatre de carrer al Cirque du Soleil, passant d’un teatre-veler a la mediterrània o una caravana de circ al desert africà. Últimament és part del CACOPHONIC PICTURES ORKESTAR, el CIRC EL GRITO a Itàlia i la FUN FAIR dirigit per Joan Gracia.

Jade es dedica a l’exploració del personatge en moviment a l’aire, i en compartir la seva experiència amb el públic, amb humor.

Nuria Puig y Marc Muñoz

Duo acrobàtic especialitzat en bàscula amb equilibris mà a mà. També tenen habilitats musicals (clarinet, saxofon, concertina i xerrac) i coneixements de clown.

Es van formar a l’Escola de Circ Rogelio Rivel de Barcelona i es van especialitzar en bàscula amb equilibris mà a mà amb Remy Balague a Auch (França).

El 2011 van crear la companyia Baluska, duo amb el qual han actuat en nombrosos festivals i realitzat temporades de creuers.

Músics

Anai Gambra

Mikel Hernández

Des de l’any 2011 es dedica en exclusiva a la Txalaparta. Cursos, classes particulars, concerts i exhibicions formen la seva experiència laboral.

Ha format part de TXALA-2, que van guanyar el concurs musical Directe de Lleida. A més van gravar una col·laboració amb el grup català Dekreptis i una altra amb Juantxo Skalari per al seu primer disc “The Kluba”.

Va participar també amb el grup cultural Jottakun en la gira que el 2004 va fer per Irlanda. I ha impartit una infinitat de cursos i tallers de Txalaparta.

Entre els anys 2003 i 2005 va formar part de la companyia ALKORA, realitzant nombrosos concerts per tota la geografia navarresa.

Entre els anys 2002 i 2010 ha realitzat nombroses actuacions amb el grup cultural JOTTAKUN. Des del 2011, més de 90 concerts amb HUTSUN TXALAPARTA TALDEA.

Fora de les nostres fronteres, gira amb JOTTAKUN 2003 i 2004 per Irlanda, més de 15 concerts per tota l’illa. El 2008, viatja amb MÚSICA I SOLIDARITAT al Pròxim Orient, realitzant diversos concerts, el més destacat a l’Hotel “Jerusalem” a la mateixa ciutat

Josu Aurrekoetxea

Iñaki Etxarri

Des de l’any 2011 es dedica en exclusiva a la Txalaparta. Cursos, classes particulars, concerts i exhibicions formen la seva experiència laboral.

Ha format part de TXALA-2, que van guanyar el concurs musical Directe de Lleida. A més van gravar una col·laboració amb el grup català Dekreptis i una altra amb Juantxo Skalari per al seu primer disc “The Kluba”.

Va participar també amb el grup cultural Jottakun en la gira que el 2004 va fer per Irlanda. I ha impartit una infinitat de cursos i tallers de Txalaparta.

Un trikitixa en mà de petites.

Instruments: flauta, alboka, sac de gemecs, piano, percussió pandereta i intenta enredar amb tot el possible, harmònica, guitarra, saxo…

Encara que evitar aquests escenaris, la seva música ha estat sobretot folklòric Street.

Des de 2009 és Professor trikitixa amb pandereta per a joves i adults.

Va estudiar traducció i interpretació. Avui combina l’obra de traductor i intèrpret amb la música.

Gotzon Batikon

Va començar els seus estudis musicals quan tenia 6 anys i va fer els sis cursos elementals de Piano i Llenguatge Musical. En finalitzar-los, amb 13 anys, va decidir aprendre a tocar l’instrument autòcton, la trikitixa, que s’ha convertit en el seu company de viatge des que la va agafar per primera vegada.

Des de llavors ha estat fundador de grups com AUSKALO-NON (2008-2012), CLOVERWIND (2012) i és component actiu dels projectes musicals TRIKIZIO (erromeria) i THE MIDDLE FINGERS (electrònica fusió Trikitixa) als quals actua com a cantant principal i trikitilari.

També és docent de Trikitixa i Pandero des del 2013 a l’Aula de Cultura de Sopelana, Col·legi Lauro Ikastola (Ioiu) i Col·legi Jado (Erandio).

Unai Laso

Entre 1999 i 2010 realitza els seus Estudis de solfeig, Trikitixa i Informàtica Musical a l’Escola de Música Hala Dzipo (Barakaldo) i comença a desenvolupar la seva tasca de difusió dels tradicionals aires bascs.

És professor de Trikitixa a l’Escola de Música Hala Dzipo (Barakaldo) des del 2010 on imparteix les tècniques d’interpretació i creació musical.

Roberto Castro

Músic multiinstrumentista autodidacta i luthier diplomat pel conservatori Crisóstomo Arriaga de Bilbao.

Toca la alboka, gaites biscaïna i gallega, flautes (txirula, quena, whistle -flauta irlandesa-, travessera -metall-, kaval, nay …), harmònica, didgeridoo, ukelele, guitarra i mandolina, melòdica, muxuguitarra -arpa de boca- , pandero, canabera -caña-, tarrañuelas i culleres. I per si fos poc, posseeix coneixements bàsics de violí i acordió.